Nyitólap
 Rólunk
 Szeglemezes technológia
 Gyártás és építés lépései
 Szeglemezes tető
 képgaléria
 Szeglemez présgép
 Előre szabott -
 ácsolt technológia
 Előre szabott szerkezet
 képgaléria
 Faszerkezeti vasalatok
 Elérhetőség
 Letölthető videók -
 dokumentumok
 Szeglemezes technológia


A szeglemez kötésű tetőszerkezetek története


A tetőszerkezet minden épület egyik legfontosabb alkotóeleme. Ellentétben a falak anyagával - amely kortól és földrajzi régiónként nagyon sokféle lehet - a tetőszerkezetek évezredek óta mindenütt a világon döntően fából készültek és készülnek ma is.

Az ácsok az építőipar legügyesebb szakemberei, akik szinte minden feladatot meg tudnak oldani, csak kellő mennyiségű fa álljon rendelkezésükre. A Föld faállománya azonban - annak ellenére, hogy természetes, önmagát reprodukáló anyag - vészesen fogy, az emberiség sokkal többet használ fel belőle, mint amennyit büntetlenül megtehetne. Ennek a folyamatnak az egyenes következménye, hogy az építőfa egyre drágább termék lesz. Ez volt az egyik oka annak, hogy amerikai mérnökök 1952-ben szabadalmaztatták az első szeglemez kötésű tetőszerkezetet, ami rövid idő alatt a legelterjedtebb mérnöki faszerkezetté vált. Ma Észak-Amerikában a tetőszerkezetek túlnyomó része szeglemezes rendszerű, de Nyugat Európában is - országonként eltérő mértekben - meghatározó piacrészt vívott ki magának.

Magyarországon a 'Gang Nail' tető - amely a szeglemezes rendszer bevezetésében úttörő szerepet játszó amerikai cég nevére utal - a hetvenes-nyolcvanas évek fában szűk esztendeiben nagy előszeretettel alkalmazott rendszer volt, elsősorban mezőgazdasági és kisebb üzemi épületek esetében. Mivel azonban - elsősorban a gyártáshoz szükséges jelentős beruházási költségek miatt - a rendszer nem terjedt el igazán széles körben, a szeglemezes tetőszerkezetek alkalmazása lassan kihalt. Az elmúlt 20 évben azonban a későbbiekben felsorolt előnyök miatt a tervezők, építtetők és kivitelezők újra felfedezték, alkalmazása rohamosan terjed.A szeglemez kötésű tetőszerkezet lényege


A szeglemez kötésű tetőszerkezet lényegében egy üzemben előre gyártott rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudakat, illetve a tartó alsó és felső övét acél szeglemezek kapcsolják össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel nyomják be a kapcsolódó fa elemekbe. A karmok geometriája megakadályozza azok kihúzódását a fából, így tartós, jól méretezhető kapcsolat alakul ki.SzeglemezekStudio tartó préseléseSzélrács préselése


A szeglemez kötésű tetőszerkezetek jellemzői és előnyei


 • A szeglemez kötésű tetőszerkezetek mérnöki szerkezetek, melyek alapja a szeglemezes tervezés. A tetőszerkezet gyártmánytervében minden egyes tartóra és csomópontra külön statikai számítás készül, ami lehetővé teszi a szerkezetek optimális méretezését. A számítás általában a szeglemez gyártó cégek erre a célra kifejlesztett programjával történik.

 • A szeglemezeket erre specializálódott gyártók készítik, az erre a célra kifejlesztett speciális acéllemezből. Az ipar rendkívül koncentrálódott, mára alig fél tucat szeglemez gyártó cég van a világpiacon.

 • A szeglemezes rácsos tartókban úgynevezett karcsú keresztmetszetű faanyagokat alkalmazunk, így akár 30 - 40 % faanyagot is megspórolhatunk a hagyományos ácsszerkezetekkel szemben.

 • A tetőszerkezetek faanyaga általában 50 mm vastag lucfenyő fűrészáru. A rács rudak általában 80-100 mm, az öv rudak 120-150 mm, esetleg 200 mm széles anyagból készülnek.

 • Mivel az elemek szeglemezes toldása megengedett, a kereskedelemben általánosan kapható 4-6 m-es faanyag alkalmazásával bármilyen méretű tartó kialakítható. A felhasználásra, beépítésre kerülő faanyagok szilárdsági követelménye: C24

 • Szeglemez kötésű tetőszerkezettel hagyományos ácsszerkezetnél lényegesen nagyobb, alátámasztást nem igénylő szabad fesztávot lehet elérni, ami látványos építészeti megoldásokat tesz lehetővé a költségek növekedése nélkül. A 10-15 m-es szabad fesztáv általános, de akár 32 m-es fesztáv is gazdaságosan megvalósítható.

 • A rácsos tartóknak köszönhetően nem kell szilárd (beton) födémet építeni, ezáltal nem kell közbenső teherhordó falakat sem építeni. Ez az építészek számára kötetlen belső téralakítást engedélyez, míg az építtető számára a megspórolt vasbeton födém, valamint a teherhordó falak, jelentős költségmegtakarítást eredményeznek, amíből az egész tetőszerkezet megépülhet. Ilyen esetben a tetőszerkezet alsó síkjára gipszkarton álmennyezet kerül hőszigeteléssel, így az épület hőtechnikai szempontból előnyössé válik. Napjaink folyton emelkedő energia árai mellett fontos szempont, hogy a fűtésre-hűtésre felhasznált energiával takarékoskodjunk.


 • Tartószerkezet tervezése  Faanyag méretre szabása


 • A kivitelezés előre tervezhetővé, ezáltal jóval gyorsabbá válik, hiszen az építési tervdokumentáció, valamint a tető statikai tervek alapján, előre legyártott, és a helyszínre szállított átlagos méretű családi ház tetőszerkezete akár két nap alatt is felállítható, így a ház építőmesteri munkái már másnap folytathatóak.

 • Tetőszerkezetünk az esztétikum mellett minőséget és biztonságot is kínál, mert az általunk gyártott szeglemez kötésű fedél-, és tetőszerkezeti rendszerek ÉMI minősítéssel rendelkeznek, valamint a tetőszerkezet komplett statikai dokumentációját átadjuk az Megrendelőnek.

 • Szabadságot ad az építészek fantáziájának is, mivel a szeglemezes tetőszerkezetekkel bármilyen tér, tetősík lefedése megoldható.

 • A tartók gyártása üzemi körülmények között folyik. A faanyagot a szabás után favédőszerrel kezeljük áztatókádban. A napjainkban létező impregnáló-, favédőszerek rovarkár, és gombamentesítő funkcióval rendelkeznek.

 • Az impregnált tetőelemek acél gyártópadon kerülnek összeállításra, ahol a szeglemezek bepréselése a fába egy nagyteljesítményű, 50 tonna nyomóerejű hidraulikus préssel történik, biztosítva ezzel az acél karmok roncsolástól mentes behatolását a fába. Az így elkészült elemek rendkívül pontosak lesznek. FIGYELEM: a szeglemezek kalapálással történő beütése a fába TILOS !


 • Szeglemezes tető leírás, tájékoztató - (Adobe Reader - PDF) - (184 Kbájt)  Faanyagok impregnálása,
  áztatással  Szeglemezes szerkezet szerelése,
  össze préselése


  Szeglemezes szerkezetek alkalmazási területei • Családiház, társasház

 • Ipari és mezőgazdasági csarnok

 • Raktár, műhely épület

 • Iskola, óvoda, tornaterem

 • Áruház, közösségi épület

 • Garázs, tároló, egyéb épület

 • Zsaluzat, födémszerkezet


 • Leggyakoribb szeglemezes tartóformák


  A szeglemez kötésű tető, és födémszerkezeti elemek teljes szabadságot adnak az építészek fantáziájának, mivel a szeglemezes tartókkal bármilyen tér, tetősík lefedése megoldható.


            

  Kattintson a képekre a nagyításhoz és a többi kép megtekintéséhez!